Festival Joga kao stil življenja

Festival „Joga kao stil življenja“ sa gostujućim joga ačarjom iz Grčke Svami Šivamurti Sarasvati i učiteljima joge iz Beograda

Hotel “Falkensteiner”, Bul. M. Pupina 10k, N.Beograd

Kada usvojimo jogu kao stil življenja, razvijamo stabilnost i ravnotežu koje nam pomažu da se suočimo sa životnim krizama i izazovima. Kroz predavanja, časove i radionice, učesnici festivala imaće priliku da od vrhunskih joga učitelja nauče kako da uz pomoć jogičkih tehnika i stavova unaprede svoj život. Joga kao drevna nauka o čoveku, pruža nam alate za adekvatno upravljanje različitim životnim situacijama sa kojima se svakodnevno susrećemo. To dnevno upravljanje situacijama sredstvima joge postaje osnov razvoja joge u nečijem životu, što znači da sam život postaje polje u kom neko primenjuje i istražuje jogu, otkriva i upoznaje sebe i upravlja sobom.

Kroz dnevnu praksu počinjemo da doživljavamo Jogu. Samo kroz pravu kombinaciju različitih apekata Joge pronalazimo sredstva za upravljanje telom, umom i čulima. To nam omogućuje da se nosimo sa životnim krizama, prilagođavamo promenama i suočavamo sa izazovima koje život nosi, razvijajući stabilnost, ravnotežu i suštinsko razumevanje.

U stvari, mi bi trebalo da Jogu učinimo našim životnim stilom!

Šta podrazumeva jogički stil življenja? Neko će pomisliti na osobu koja redovno ide na časove joge, vegetarijanac je, pije čaj umesto kafe i ne puši. Ali zapravo, odlike jogičkog načina življenja ne moraju se videti u našem oblačenju, govoru ili neposrednom okruženju. One se pre svega manifestuju kroz naše mentalne stavove i ponašanje. Dakle, jogički stil življenja je način na koji se ponašamo, mislimo i postupamo u životu.

Na Festivalu će biti predstavljenje različite tehnike i prakse kroz predavanja, časove i radionice.

“Ukoliko usvojimo jogu kao stil života bolest nestaje. Postupno postajemo slobodni od bolesti, što je produkt, ali ne i cilj joge.”

Svami Nirandžanananda Sarasvati

Joga kao stil življenja

30 GODINA SATJANANDA JOGE U SRBIJI

Ove godine slavimo 30 godina prisutnosti Satjananda joge u Srbiji.
Paramahamsa Satjananda je osnovao Biharsku školu joge davne 1963. godine na obali reke Gang u podnožju Himalaja, na severoistoku Indije. Njegova misija bila je širenje drevnih znanja koji će pomoći modernom čoveku da živi u skladu sa prirodom. Biharska škola joge prepoznata je od strane države u Indiji kao jedna od četiri škole koje verodostojno prenose drevno znanje joge. Metodologija po kojoj se znanje prenosi je razumljivo savremenom čoveku 21. veka, a istovremeno ne odstupa od tradicionalnih vrednosti joge.

Svami Šivamurti Sarasvati, Sanjasin i Joga Ačarija je 1984. godine osnovala Satjanada ašram u Grčkoj nadomak Atine koji uspešno vodi realizujući brojne programe, seminare i treninge na razne teme iz oblasti joge.
Svami Šivamurti svake godine putuje po regionu jugoistočne Evrope održavajući vrlo inspirativna predavanja i seminare i gostujući na mnogobojnim manifestacijma i okupljanjima. U Srbiju je prvi put došla davne 1987. godine. Od tada redovno dolazi i drži predavanja i seminare kroz koje je prošlo hiljade učesnika od kojih su mnogi krenuli putem podučavanja joge, postavši instruktori i učitelji, a neki i sanjasini.