Klasična HATHA JOGA

Klasična HATHA JOGA – razvijanje energije i unutrašnje stabilnosti

Dobrodošli na seminar: Klasična HATHA JOGA – razvijanje energije i unutrašnje stabilnosti.
Na ovom seminaru istražićemo klasičan pristup Hatha joge kroz sistematičan rad asana, pranajama, mudri i bandhi. Biće zastupljene i Satjananda joga nidra i meditacija. Tehnike klasične Hatha joge nam omogućavaju da povisimo svesnost o praničnoj dimenziji naše ličnosti, našem vitalnom energetskom polju i da ga osnažimo. Time se um stabilizuje, povisi sposobnost koncentracije i to nas čini spremnim za meditaciju.

SEMINAR VODI: Sanjasi Anandaratna iz Švajcarske
26-27. januar 2019.
Dom učenika srednje železničke škole u Beogradu

Seminar počinje u subotu 26. januara u 08.00 časova i tog dana program će trajati do 20.00 časova.
U nedelju, 27. januara program će početi u 08.30 časova i trajaće do 16.00 časova.

JAVNO PREDAVANJE
25. JANUAR 2019. u 18 č.
Kulturni centar Beograda, Galerija Artget
ULAZ na predavanje je BESPLATAN

Klasična HATHA JOGA

Sanjasi Anandaratna je osnivač Samatvam joga škole, joga centra u Cirihu, u Švajcarskoj. Od 2000. godine je posvetio život proučavanju učenja Svami Satjanande Sarasvatija i Svami Niranđananande Sarasvatija. Tokom dugih boravaka u ašramu Biharske škole joge (BSY) i u Rikhijapit ašramu u Indiji, istraživao je kako da se teoretsko znanje o jogi sprovede u praksu i svakodnevni život. Stečeno i duboko utemeljeno znanje o jogi deli sa svima na lak i nadahnut način, nastavljajući i dalje sa svojim ličnim joga treningom boraveći svake godine u ašramu Biharske škole joge, Ganga daršan joga višvapitu, u Mungiru, u Indiji. Anandaratna je kvalifikovani učitelj u Satjanananda joga tradiciji i aktivan član Satjananda joga akademije Evrope.

“Drevni rišiji, kada su razvijali hatha jogu, nisu ni pomišljali da se ona radi u terapeutske svrhe. Iako se joga pokazala vrlo efikasnom u lečenju mnogih teških i neizlečivih oboljenja, ja smatram to samo usputnom, sporednom posledicom. Glavni cilj hatha joge je da se stvori savršena ravnoteža pranične i mentalne sile. Kada se ta ravnoteža uspostavi, sušumna nadi će početi da se budi, sila koja je zadužena da osvetli više centre svesti. Tako da pravi cilj hatha joge nije da se razvije telo ni poboljša zdravlje, već da se energizuju i probude viši centri koji su odgovorni za evoluciju svesti. Ako se hatha joga ne radi sa tim ciljem, onda je njena prava svrha izgubljena”.

Svami Satjananda (Yoga Magazine, mart 1980.)